Groeten uit 't Zand.

11 oktober '21

’t Zand is een bijzondere plek: weids, mooie vergezichten, heerlijk rustig en ver weg van het stadse leven. Ook in de jaren ’30 van de vorige eeuw zagen Nederlanders op vakantie de bijzondere kwaliteiten van het landschap in de kop van Noord-Holland. En van het buurtschap ’t Zand, aan het Noord-Hollands kanaal. Toeristen stuurden zelfs ansichtkaarten van ’t Zand. We kregen een aantal van die oude (en bewaarde) kaarten van een vriendelijke site-bezoeker. En die willen we je niet onthouden.

Ansichtkaarten

In het tijdperk van voor email, WhatsApp, Facebook en Snapchat stuurden toeristen elkaar ansichtkaarten van mooie vakantiebestemmingen. Om te laten zien op welke mooie plekken ze waren geweest. Een mooie foto aan de voorkant, adres van en een korte persoonlijke boodschap voor de ontvanger aan de achterkant. Lange tijd waren dat zwart-wit kaarten, zeker in de jaren '30 waar deze ansichten van dateren. Van een vriendelijke site-bezoeker ontvingen we een aantal ansichten van ’t Zand uit de jaren ‘30. Een klein agrarisch buurtschap, ver in de kop van Noord-Holland.

Dankzij moderne technieken konden we het beeld op deze zwart-wit ansichten repareren en inkleuren. En daarmee komt het buurtschap 't Zand van zo'n 90 jaar geleden weer tot leven. Een buurtschap met boerderijen, vaarten, voornamelijk onverharde wegen, zeilboten en activiteit op het Noord-Hollands kanaal. En slechts in de verte (bijna verdekt opgesteld) 2 mensen bij een automobiel. Ook bijna 100 jaar geleden was 't Zand al een mooie en bijzondere plek. 

Meer historie? Bijzondere plek, bijzondere historie
Over 't Zand Dorpje in de kop van Noord-Holland