Rust, ruimte en lekker landelijk

Een weids Noord-Hollands landschap

’t Zand is een klein en overzichtelijk dorpje aan het Noord-Hollands kanaal in de kop van Noord-Holland. Met ongeveer 2500 inwoners en onderdeel van de gemeente Schagen. Hier woon je in rust en ruimte in een weids Noord-Hollands landschap. Met mooie vergezichten en een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Een bijzondere plek! Komen jullie hier ook wonen?

Buurtschap met logement

’t Zand is een dorp met een eeuwenlange historie. Het begon allemaal in het begin van de 18e eeuw. ’t Zand was toen een buurtschap met als centrum het logement 't Zand en bestond slechts uit een aantal woningen. Van o.a. de herbergier, de timmerman, de schoenmaker en de eigenaar van een trekschuit. Met een trekschuit reisde men in de 18e eeuw in 5 uur van Alkmaar naar ‘t Zand. Reizigers onderweg naar Den Helder deden er (na een goede maaltijd in 't Zand) zeker nog 2 uur over.

Vogelvlucht t/m fase 4B
image alt

De Zijpe-polder

’t Zand lag (en ligt) in de Zijpe-polder, een oud poldergebied in de Kop van Noord-Holland. Dit gebied stond ooit in directe verbinding met de zee en werd in de 16e eeuw na vele pogingen succesvol ingepolderd. In het begin van de 19e eeuw werd het Noordhollandsch kanaal aangelegd. Van Amsterdam via Purmerend, Alkmaar naar Den Helder, precies langs 't Zand. Voordat 't Zand z'n huidige naam kreeg en onderdeel werd van de gemeente Schagen heette het lange tijd Zijpe. 

Sinds de aanleg van het kanaal kwam er meer bedrijvigheid, maar groot is 't Zand nooit geworden. Tegenwoordig telt het dorpje rond de 2.500 inwoners. Heerlijk overzichtelijk, met alle voorzieningen aanwezig, omringd door een fantastisch landschap en het stadje Schagen (kwartiertje rijden) in de buurt. 

Meer over de historie van 't Zand
  Over de historie van 't Zand
  Over de bereikbaarheid