De allereerste bewoners?

23 december '22

Een aantal jaren geleden verhuisden de eerste bewoners naar 't Zand-Noord. Je zou zeggen: de eerste bewoners hier. Toch waren zij op deze plek niet de allereerste bewoners die er woonden. Er waren namelijk aanwijzingen dat precies op de plek van het nieuwe appartementengebouw (fase 4A) in een ver verleden ook al mensen woonden - uit een eerdere bouwfase, net nadat de Zijpe eind 16e eeuw was omdijkt en een polder was geworden met bouwkavels. Dus ging men voorzichtig gravend achter een graafmachine op zoek naar de allereerste Zandtemers.

Stolpboerderij

Afgelopen week werd er een proefopgraving gedaan om te zoeken naar de resten van een  stolpboerderij die volgens historische kaarten op deze plek stond. Dus werd het bodemarchief met een graafmachine (even voorzichtig) geopend en een 'proefsleuf' gegraven door een team archeologen onder leiding van archeoloog Sander Gerritsen. De regionale zender Noordkop was er bij en filmde de werkzaamheden. 

In een van de volgende nieuwsbrieven zullen we verslag doen van de uiteindelijke resultaten. Want wat werd er precies gevonden op de plek waar over enige tijd de appartementengebouwen zullen verrijzen? 

Afbeelding geheel bovenaan: Fragment van ets en gravure 't'Landt van-den Zijpe' van Baptista van Doetechum (1600). Uit Rijksstudio Rijksmuseum

  Er zijn nog appartementen vrij in 't Zand-Noord
  Meer nieuws